piątek, 19 grudnia 2014

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Na fotografii jak widzimy, na wierzchu piersi położony został ser.


Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
100 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
2 ząbki czosnku
pieprz
50 ml oleju
pół łyżeczki: papryka słodka, papryka ostra, bazylia, majeranek, oregano, koperek

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w poprzek i rozbijamy(wyjdzie ok.3), lub tworzymy kieszonkę, nie rozbijając(1).

2. Rozmrożony szpinak podsmażamy na łyżce oliwy lub oleju razem ze startymi na tarce ząbkami czosnku. Delikatnie solimy.

3. Farsz wkładamy w pierś, zawijamy, spinamy wykałaczkami.

4. W szklance, 50 ml oleju łączymy z przyprawami. 

5. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp 170 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz