wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasteczka serowe z jabłkami


Zamiast nadzienia jabłkowego możemy dodać masę makową, dżem czy czekoladę. Do jabłek możemy dodać cynamon według uznania.

Składniki nadzienia:
2 duże jabłka
50 ml wody
10g cukru
łyżeczka soku z cytryny
rodzynki

Składniki na ciasto:
150 g twarogu półtłustego lub śmietankowego
6 łyżek mleka
6 łyzek oleju
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy nasienia, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. 
2. Rodzynki parzymy przez kilka minut w gorącej wodzie, po odcedzeniu dodajemy do gotujących się na wolnym ogniu jabłek. Po kilku minutach wyłączamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
3. W przypadku sera półtłustego, ucieramy go na gładką masę, aby usunąć grudki.
4. Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Zagniatamy na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 0,5 cm. Kubkiem wykrawamy kółka. Na środek kładziemy niecałą łyżeczkę nadzienia.
5.Placuszki składamy na pół i ściskamy brzegi. Kształtem przypomną pierogi.
Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 min w temp.170 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz