Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowo- grzybowym
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
300 g pieczarek
7 plastrów suszonych grzybów
200 ml śmietanki 30 %
250 g makaronu np. muszelki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawa gyros, czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy, z dodatkiem soli i łyżki oleju.. Odcedzamy, gdy będzie al dente.
2.Suszone grzybki zalewamy w szklance gorącą wodą.. Odstawiamy na 5 minut, po czym odlewamy wodę.
3. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy je do momentu gdy zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy do nich pokrojone grzybki. Smażymy dalej na małym ogniu.
4. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w małe kawałki. Solimy, pieprzymy, dodajemy także czosnek i przyprawę do kurczaka. W niezbyt dużej ilości.
5. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy filet. Smażymy do momentu, aż mięso stanie się miękkie i lekko się zarumieni.
6.Do pieczarek dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Gotujemy ok.5 min.
7.Kurczaka dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut.
8.Sos podajemy z makaronem póki ciepłe.. Możemy ozdobić natką pietruszki.
P.S. Pamiętajmy, ze pieczarki lubią pieprz :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz