niedziela, 28 września 2014

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowo- grzybowym


Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
300 g pieczarek
7 plastrów suszonych grzybów
200 ml śmietanki 30 %
250 g makaronu np. muszelki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawa gyros, czosnek granulowany

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy, z dodatkiem soli i łyżki oleju.. Odcedzamy, gdy będzie al dente.

2.Suszone grzybki zalewamy w szklance gorącą wodą.. Odstawiamy na 5 minut, po czym  odlewamy wodę.

3. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy je do momentu gdy zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy do nich pokrojone grzybki. Smażymy dalej na małym ogniu.

4. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w małe kawałki. Solimy, pieprzymy, dodajemy także czosnek i przyprawę do kurczaka. W niezbyt dużej ilości.

5. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy filet. Smażymy do momentu, aż mięso stanie się miękkie i lekko się zarumieni.

6.Do pieczarek dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Gotujemy ok.5 min. 

7.Kurczaka dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 

8.Sos podajemy z makaronem póki ciepłe.. Możemy ozdobić natką pietruszki.

P.S. Pamiętajmy, ze pieczarki lubią pieprz :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz