poniedziałek, 29 września 2014

Placuszki z cukinii

Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe
130 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej

Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i wykrawamy gniazda nasienne.

2 Połowę cukinii ścieramy na grubych oczkach, połowę na oczkach do ziemniaków.

3. Przetartą cukinie kładziemy na sitko, odciskamy rękoma nadmiar wody.

4.Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajko. Mieszając, stopniowo dodajemy mąkę i sól aż do uzyskania jednolitej masy.

5.Na rozgrzaną patelnię dodajemy ciasto łyżką. Smażymy ok. 3 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

6. Po wyjęciu z patelni. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku papierowym. Bardzo dobrze smakują wraz z sosem czosnkowym i smażonymi kawałkami kurczaka. 

Składniki na sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
odrobina soli
łyżka majeranku 
pół łyżki koperku

Przygotowanie sosu czosnkowego:
1. Czosnek ścieramy na małych oczkach, wszystkie składniki łączymy. mieszamy.

2. Odstawiamy na 15 min do lodówki. Podajemy z ciepłymi placuszkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz