czwartek, 25 września 2014

Schab w sosie żurawinowo - porzeczkowym


Coś dla smakoszy mięsa z owocami.



Składniki:
1 kg schabu wieprzowego środkowego
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka czosnku mielonego
łyżeczka majeranku 
150 ml oleju
kostka rosołowa
pieprz

Sos:
3 łyżki sosu z pieczenia schabu
1 słoik  konfitury z żurawiny
1/2 szklanki galaretki z czerwonej porzeczki

ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, do zagęszczenia

Przygotowanie schabu:
1. Do oleju dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową, czosnek, przyprawę do wieprzowiny, majeranek, pieprz. Odstawiamy na 30-40 min w chłodne miejsce.

2. Schab nacieramy marynatą. Wkładamy do rękawa, jeżeli uważamy iż oleju jest za mało, dolewamy troszkę. Szczelnie zamykamy.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. 

Przygotowanie sosu:
1. 3 łyżki sosu z pieczenia schabu dodajemy do rondelka, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy konfiturę żurawinową oraz lekko zagęszczoną galaretkę. Podgrzewamy. 

2. Gdy uważamy, iż sos jest zbyt rzadki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z 3 łyżkami zimnej wody. Wówczas musimy zaczekać do zagotowania się sosu, aby posmak mąki zniknął.

3. Schab polewamy zrobionym sosem. 

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz