wtorek, 30 września 2014

Ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

Składniki:
250 g margaryny
600 g mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
160 g cukru pudru
100 g rodzynek
60 g orzechów włoskich
2 tabliczki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej

Przygotowanie:
1. Margarynę z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy jajka oraz stopniowo mąkę. Na koniec mieszania dodajemy proszek do pieczenia.

2. Czekoladę kroimy w malutkie kosteczki. Rodzynki zalewy gorącą wodą w kubku na 3 minuty . Po czym wyciągamy i kroimy na drobniejsze fragmenty. Orzechy rozdrabniamy na małe kawałki.

3. Dodatki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy pół łyżki ciasta. Rozpłaszczamy lekko. Powinniśmy zachować odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia ciasteczka delikatnie się rozpłyną.

5. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 10-15 minut. Studzimy na kratce piekarnika

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz