piątek, 3 października 2014

Shoarma

Shoarma najlepiej smakuje z frytkami lub ryżem. Mięso możemy polać sosem czosnkowym lub ostrym. Dodatkiem mogą być surówki z kapusty młodej lub pekińskiej. Proszę wybaczyć jakość zdjęcia potrawy.


Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego lub 3 piersi z kurczaka
3 łyżeczki papryki słodkiej
2,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
troszkę imbiru w proszku
pieprz cayenne dla ostrości, 
odrobinę pieprzu i soli


Przygotowanie:
1. Mięso kroimy  w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Wyjmujemy na gorącą patelnię i smażymy, aż mięso będzie miękkie.

Przygotowanie sosu ostrego:
Do miseczki dodajemy 3 łyżki śmietany oraz łyżkę majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki ketchupu pikantnego, majeranek, łyżeczkę papryki ostrej i pieprzu, odrobinę pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz