piątek, 31 października 2014

Nuggetsy



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
100 g płatków kukurydzianych
100 g mąki
150 g mąki
150 ml mleka
1 jajo
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kostki, przyprawiamy. 

2. W misce robimy ciasto naleśnikowe z mąki, mleka i jajka, dodając odrobinę soli. Musi mieć gęstą konsystencję.

3. Do torebki foliowej wsypujemy płatki kukurydziane i kruszymy płaską stroną tłuczka do mięsa lub rękoma. Przesypujemy do głębokiego talerza dodajemy bułkę tartą i mieszamy. 

4. W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Jest to smażenie w głębokim tłuszczu.

5. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie w panierce i smażymy do osiągnięcia złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

6. Nuggetsy możemy jeść z sosem czosnkowym, ketchupem, majonezem lub same.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz