Nuggetsy
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
100 g płatków kukurydzianych
100 g mąki
150 g mąki
150 ml mleka
1 jajo
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kostki, przyprawiamy.
2. W misce robimy ciasto naleśnikowe z mąki, mleka i jajka, dodając odrobinę soli. Musi mieć gęstą konsystencję.
3. Do torebki foliowej wsypujemy płatki kukurydziane i kruszymy płaską stroną tłuczka do mięsa lub rękoma. Przesypujemy do głębokiego talerza dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
4. W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Jest to smażenie w głębokim tłuszczu.
5. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie w panierce i smażymy do osiągnięcia złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6. Nuggetsy możemy jeść z sosem czosnkowym, ketchupem, majonezem lub same.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz