wtorek, 7 października 2014

Kotlet schabowy pod pieczarkami i serem

Aby urozmaicić niedzielny obiad, możemy do zwykłego schabowego dodać pieczarki i ser. Schaba niekoniecznie musimy obtaczać w panierce.


Składniki (dla 4 osób):
4 plasterki schaba
200 g pieczarek
4 plasterki sera
1/4 cebuli
1 jajko
bułka tarta, płatki kukurydziane, przyprawa do gyrosa, vegeta, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na gorącą patelnię. Dodajemy, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieczarki solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do momentu gdy staną się miękkie i puszczą sok.

2. Schab tłuczemy, przyprawiamy vegetą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Obtaczamy w jajku oraz panierujemy w zmieszanej bułce tartej z rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi.

3. Po uzyskaniu złotego koloru, kotlety schabowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy pieczarki oraz plasterek sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika bez przykrycia na 15 min w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz