czwartek, 16 października 2014

Sałatka z tuńczykiem



Składniki:
300 g ryżu długoziarnistego
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w zalewie
3/4 papryki
3 ogórki kiszone
3 jajka
pół puszki kukurydzy konserwowej
majonez, ketchup
pieprz, pół kostki rosołowej

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do garnka pół rozdrobnionej kostki rosołowej, przed dodaniem ryżu.

2. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy je w kostkę wraz z ogórkami i papryką. Dwie puszki tuńczyka wraz z zalewą mieszamy w miseczce. 

3. Połowę porcji ryżu po ostygnięciu ustawiamy w płaskim naczyniu. Lekko spłaszczamy, smarujemy majonezem i ketchupem. Część składników dodajemy na wierzch (ogórki, paprykę, kukurydzę, jajka i tuńczyk ). Lekko posypujemy pieprzem po całości.

4. Dodajemy następną warstwę ryżu i postępujemy tak samo jak poprzednio. Na sam wierzch polewamy ketchupem do przystrojenia.

Smacznego! :)

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz