środa, 8 października 2014

Sałatka makaronowa

Do tej sałatki dodałam za dużo makaronu, dlatego jest ona taka "blada". Jednak mi to nie przeszkadzało. Ale w przepisie napiszę jego zmniejszoną ilość, która, moim zdaniem będzie wystarczająca. Oczywiście możemy użyć inny rodzaj makaronu, np, świderki, rurki czy muszelki.



Składniki:
300 g makaronu "kokardki"
200 g szynki konserwowej
150 g sera żółtego
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy konserwowej
puszka ananasa w syropie 
4 jajka
majonez
pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, aby szybciej się schłodził, przekładamy do miski.

2. Syrop z puszki ananasa przelewamy do miseczki (możemy go potem zmieszać z wodą i wypić). Ananasa kroimy w większa kostkę, kładziemy na cedzak, aby nadmiar wody został odsączony.

3. Szynkę i ser oraz ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę po odsączeniu dodajemy do całości. Fasolę, wrzucamy do cedzaka, i płuczemy wodą, aby zniknął czerwony osad, po krótkiej chwili wrzucamy do całości. 

4. Mieszamy z 3-4 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz