Sałatka ryżowa z grzankami czosnkowymi
Sałatka jest banalna w zrobieniu, a zarazem bardzo smaczna.
W zależności od ilości jaką chcecie zrobić, dobór proporcji składników powinien być indywidualny.Zamiast papryki konserwowej możemy użyć ogórków w occie. W tym wypadku dodać całą paprykę surową.
Składniki:
2-3 woreczki ryżu, lub ryż luzem (200-300 g)
250 g żółtego sera
250 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
puszka groszku
pół słoika papryki konserwowej
pół papryki surowej
1 por
3 jajka ugotowane
3-4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki ketchupu
pieprz i sól do smaku
1. Ryż gotujemy, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Podobnie
robimy z jajkami.
robimy z jajkami.
2. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Natomiast kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy
do całości.
do całości.
3. Gdy ryż jest już letni lub zimny, dodajemy go do pokrojonych składników, uprzednio krusząc.
4. Dodajemy majonez, musztardę, ketchup, pieprz i sól. Wszystko mieszamy. I gotowe!
Masło czosnkowe:
1,5 łyżki masła prawdziwego lub margaryny
2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
zioła do sałatek
1. Czosnek obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. W salaterce masło mieszamy z 1 łyżeczką ziół i dodajemy czosnek. Mieszamy.
3.Bułkę lub chleb smarujemy zrobionym masłem czosnkowym. Pieczemy w piekarniku ok. 10
min przy 160 stopniach.
min przy 160 stopniach.
Życzę Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz