czwartek, 25 września 2014

Sałatka ryżowa z grzankami czosnkowymi



Sałatka jest banalna w zrobieniu, a zarazem bardzo smaczna.
W zależności od ilości jaką chcecie zrobić, dobór proporcji składników powinien być indywidualny.Zamiast papryki konserwowej możemy użyć ogórków w occie. W tym wypadku dodać całą paprykę surową. 

Składniki:
2-3 woreczki ryżu, lub ryż luzem (200-300 g)
250 g żółtego sera
250 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
puszka groszku
pół słoika papryki konserwowej
pół papryki surowej
1 por
3 jajka ugotowane
3-4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki ketchupu
pieprz i sól do smaku

1. Ryż gotujemy, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Podobnie
robimy z jajkami.

2. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Natomiast kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy
do całości.

3. Gdy ryż jest już letni lub zimny, dodajemy go do pokrojonych składników, uprzednio krusząc.

4. Dodajemy majonez, musztardę, ketchup, pieprz i sól. Wszystko mieszamy. I gotowe!

Masło czosnkowe:
1,5 łyżki masła prawdziwego lub margaryny
2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
zioła do sałatek

1. Czosnek obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na małych oczkach. 

2. W salaterce masło mieszamy z 1 łyżeczką ziół i dodajemy czosnek. Mieszamy.

3.Bułkę lub chleb smarujemy zrobionym masłem czosnkowym. Pieczemy w piekarniku ok. 10
min przy 160 stopniach.

Życzę Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz