czwartek, 13 listopada 2014

Domowy hamburger



Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego (na 3 sztuki)
3 bułki duże pszenne
1 duży pomidor
1 cebula czerwona
2 ogórki konserwowe
ser żółty topiony
sałata masłowa lub inna
4 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, olej
sos do hot-dogów lub ketchup, majonez

Przygotowanie:
1. Do mięsa dodajemy musztardę, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, tworzymy trzy duże, płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju, po 5 minut z jednej strony i drugiej strony.

2. Bułki kroimy na pół na spodnią część kładziemy plasterek sera, wkładamy do piekarnika na 3 minuty, do 180 stopni, aż bułki staną się chrupkie.

3. Pomidory, ogórki oraz cebulę kroimy w plasterki. 

4. Mięso możemy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy możemy przekroić je w poprzek i zrobić podwójnego burgera.

5. Na bułkę kładziemy sałatę, pomidor, ogórki, cebulę, mięso, według uznania kolejny plasterek sera, polewamy sosem. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz