Pizza z szynką i pieczarkami
Składniki:
ciasto:
400 g mąki
5 dkg drożdży
1/2 szkl. mleka
2 łyzki cukru
3 łyzki oleju
szczypta soli
sos na ciasto:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
ząbek czosnku
łyżka ketchupu
ok. 6 plastrów szynki
ok. 10 plastrów sera
40 dkg pieczarek
zioła prowansalskie, bazylia
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy.
2.Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia i rozwałkowane ciasto.
3. Koncentrat pomidorowy łączymy z papryką i startym czosnkiem oraz ketchupem. Mieszamy. Smarujemy wierzch ciasta.
4.Umyte pieczarki kroimy w plasterki.
5. 4 plastry sera kroimy na pół, kładziemy na ciasto, następnie dodajemy szynkę. Potem pokrojone pieczarki i na wierzch ser. Posypujemy ziołami i bazylią.
6.Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz