sobota, 29 listopada 2014

Pizza z szynką i pieczarkami



Składniki:
ciasto:
400 g mąki
5 dkg drożdży
1/2 szkl. mleka
2 łyzki cukru
3 łyzki oleju
szczypta soli

sos na ciasto:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
ząbek czosnku 
łyżka ketchupu

ok. 6 plastrów szynki
ok. 10 plastrów sera
40 dkg pieczarek
zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy. 

2.Na blachę z piekarnika  kładziemy papier do pieczenia i rozwałkowane ciasto. 

3. Koncentrat pomidorowy łączymy z papryką i startym czosnkiem oraz ketchupem. Mieszamy. Smarujemy wierzch ciasta.

4.Umyte pieczarki kroimy w plasterki. 

5. 4 plastry sera kroimy na pół, kładziemy na ciasto, następnie dodajemy szynkę. Potem pokrojone pieczarki i na wierzch ser. Posypujemy ziołami i bazylią.

6.Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz