czwartek, 6 listopada 2014

Jabłka zapiekane pod kruszonką


Składniki:
1 kg jabłek
4 łyżeczki cukru
90 g cukru pudru
140 g mąki
100 g masła
łyżka cynamonu (według uznania)

Przygotowanie:
1. Masło kroimy na małe kawałki do miski, dodajemy mąkę oraz cukier puder. Ciasto wyrabiamy na jednolitą, lekko piaskową w dotyku masę. Wkładamy na 5 minut do zamrażalki, potem lodówki.

2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyciskamy aby pozbyć się nadmiaru soku. Dodajemy 4 łyżeczki cukru, oraz cynamon jeśli ktoś lubi. Mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

3. Ciasto ścieramy na dużych oczkach, lub odłamując malutkie cząstki układamy na jabłkach.

4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika bez termoobiegu na 180 st. Celsjusza, na ok. 15 minut, do zarumienienia się ciasta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz